Trak za tekalno stezo: Kdaj in zakaj ga zamenjati?

SaraFitnes

trak za tekalno stezo

Trak za tekalno stezo je ključnega pomena za delovanje tekaške steze, saj omogoča tekaču varen in udoben tek. V podjetju Publica TRS vam ponujamo visokokakovostne, sestavljene PVC trakove, ki jih prilagodimo za vsako tekalno stezo. Naši trakovi so funkcionalni, vzdržljivi in primerni tako za domačo kot za profesionalno uporabo.

Zakaj je pomembno izbrati kvaliteten trak za tekalno stezo?

Dvoslojni PVC trakovi za tekalne steze imajo številne prednosti, zaradi katerih so prava izbira za vašo napravo. Njihov zgornji del je iz strukturiranega PVC materiala, ki omogoča prenašanje večjih obremenitev tudi na izjemno majhnih površinah. Ta material je tudi bolj odporen na različne obremenitve in tekaškim copatom ali pa bosi nogi zagotavlja boljši oprijem. Spodnji del traku je iz poliuretana, kar omogoča bolj tekoč prenos sile iz kovinskega valja preko drsne podloge, zmanjšuje pa tudi hrup pri prenosu sil.

trak za tekalno stezo

Kdaj zamenjati trak na tekalni stezi?

Kakovosten trak za tekalno stezo je ključnega pomena za varno in udobno vadbo. Redno vzdrževanje in pravočasna zamenjava traku sta nujna, da zagotovite optimalno delovanje tekaške steze.

Obstajajo nekateri znaki, ki kažejo, da je čas za zamenjavo traku na tekalni stezi:

 • Obloga traku je obrabljena: Če opazite, da je zgornji sloj traku obrabljen, poškodovan ali raztrgan, je čas za zamenjavo. Obrabljena obloga lahko povzroča neenakomerno drsenje in povečuje tveganje za poškodbe.
 • Povečan hrup med uporabo: Če opazite nenavadne zvoke ali povečan hrup med uporabo tekaške steze, je lahko znak, da je trak obrabljen ali poškodovan. V tem primeru je priporočljivo trak zamenjati, da preprečite morebitne težave ali škodo na tekaški stezi.
 • Neenakomerno drsenje: Če se med tekom pojavlja neenakomerno drsenje ali zdrsavanje, je lahko znak, da je trak obrabljen ali neprimeren za uporabo. Neenakomerno drsenje lahko povzroči nestabilnost med vadbo in povečuje tveganje za poškodbe.
 • Težave pri nastavljanju napetosti traku: Če imate težave pri nastavljanju napetosti traku ali če se trak nepravilno prilega na pogonski valj, je morda čas za zamenjavo. Nepravilna napetost traku lahko vpliva na delovanje tekaške steze in povzroči težave med vadbo.

Kako izbrati pravi trak za tekalno stezo?

trak za tekalno stezo

Pri izbiri traku je pomembno upoštevati nekaj ključnih dejavnikov:

 • Velikost in debelina traku: Preverite, ali je trak za tekalno stezo prave velikosti in debeline. Pravilna velikost in debelina traku sta ključni za pravilno delovanje in udobno vadbo.
 • Material in kakovost: Preverite, iz kakšnega materiala je trak narejen in kako kakovosten je. PVC trakovi so odlična izbira zaradi svoje funkcionalnosti in vzdržljivosti ter primerni tako za osebno kot za profesionalno uporabo.
 • Oprijem: Preverite, ali trak zagotavlja dober oprijem med vadbo. Profiliran oziroma hrapav zgornji sloj traku omogoča boljši oprijem in večjo stabilnost med tekom.
 • Tišina: Preverite, ali trak zagotavlja tiho delovanje. Poliuretan spodnji del traku zmanjšuje trenje in hrup med uporabo.

Kako pravilno namestiti trak na tekalno stezo?

Pravilna namestitev traku je ključna za delovanje in varno vadbo. Sledite naslednjim korakom:

 • Priprava tekalne steze: Pred namestitvijo novega traku je pomembno, da stezo temeljito očistite in odstranite morebitne ostanke starega traku.
 • Namestitev novega traku: Natančno sledite navodilom proizvajalca za namestitev novega traku. Poskrbite, da je trak pravilno poravnan in napet.
 • Preverjanje pravilne napetosti traku: Po namestitvi traku preverite, ali je trak pravilno napet. Preverite, ali se trak enakomerno vrti in da ni preveč ohlapen ali preveč napet.
 • Redno vzdrževanje: Za optimalno delovanje tekaške steze je pomembno, da trak redno vzdržujete. To vključuje redno čiščenje traku, preverjanje napetosti in morebitno mazanje valja.

4 ključne prednosti naših PVC trakov za tekalno stezo:

1. Funkcionalnost in vzdržljivost

PVC trakovi so sestavljeni iz visokokakovostnih materialov, ki zagotavljajo funkcionalnost in vzdržljivost. Zgornji del traku je strukturiran PVC material, ki omogoča prenašanje večjih obremenitev na izredno majhnih površinah. To je še posebej pomembno pri intenzivni uporabi steze v fitnesih, telovadnicah ali športnih dvoranah.

2. Boljši oprijem
Zgornji sloj PVC traku je profiliran oziroma hrapav, kar omogoča boljši oprijem med tekom. To je še posebej pomembno pri intenzivnih treningih, ko je potrebno zagotoviti stabilnost in preprečiti zdrs.

3. Manj hrupa
Spodnji del traku je iz poliuretana, kar omogoča bolj tekoč prenos sile iz kovinskega valja preko drsne podloge. To zmanjšuje trenje in hrup med uporabo tekaške steze, kar je še posebej pomembno v prostorih, kjer je potrebna tišina.

4. Daljša življenjska doba
PVC trakovi za tekalne steze imajo daljšo življenjsko dobo v primerjavi z drugimi materiali. Zaradi svoje vzdržljivosti in odpornosti na obremenitve so primerni za intenzivno uporabo in večje obremenitve. To pomeni, da boste lahko dlje časa uživali v uporabi vaše tekaške steze, brez potrebe po zamenjavi traku.

Zaključek

Izbira in pravilna namestitev traku je ključnega pomena za varno in udobno vadbo. PVC trakovi za tekalne steze, ki jih ponujamo v podjetju Publica TRS, so visokokakovostni, vzdržljivi in zagotavljajo odličen oprijem ter tiho delovanje. Ne pozabite redno preverjati obrabe traku in ga pravočasno zamenjati, da ohranite optimalno delovanje vaše naprave.

Za ponudbo in dodatne informacije nas pokličite na telefonsko številko 041 270 646 ali nam pišite na E: info@publica-trs.si

POŠLJITE POVPRAŠEVANJE

Kako lahko pomagamo?

Pošljite vprašanje ali povpraševanje

S klikom na gumb pošlji se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja in uporabo vaših osebnih podatkov.